Krishantering
- Start
- /
- Krishantering
- /
- Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Arbetsmiljöverket är en myndighet som har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö- och arbetstider följs av företag och organisationer. Enligt Arbetsmiljölagen har alla anställda i Sverige har rätt till en bra arbetsmiljö och det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön på jobbet. Arbetsmiljöverket tar fram föreskrifter för att förtydliga Arbetsmiljölagen, dessa föreskrifter kallas AFS (Arbetsmiljöverkets författningssamling).
Från och med den 1 januari 2025 har det tidigare systemet med AFS:ar ersätts av en ny regelstruktur. Den AFS som är relevant för krishantering och som gäller nu är Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar.
I AFS 2023:2 återfinns texter från de tidigare AFS:arna 2015:4 (Organisatorisk och social arbetsmiljö) i kapitel 2. Den tidigare AFS 1999:7 (Första hjälpen och krisstöd) finns nu i kapitel 4, och den tidigare 1993:23 (Våld och hot i arbetsmiljön) finns i kapitel 5. För området kris och krishantering innebär den nya AFS:en inga större förändringar av de formuleringar som tidigare gällde.
AFS 2023:2, kapitel 4, Om första hjälpen och krisstöd
I 4 § skriver man: ”Arbetsgivaren ska se till att det på varje arbetsställe finns den beredskap och de rutiner för första hjälpen och krisstöd som behövs med hänsyn till verksamhetens art, omfattning och särskilda risker.” Vad det betyder är att alla arbetsgivare måste göra en inventering av vilka risker, både mer sannolika och mer osannolika, som finns i verksamheten. Utifrån denna görs sedan en bedömning av vilken krisberedskap som behövs. Vidare skrivs att ”Arbetsgivaren ska kontinuerligt följa upp att rutinerna fungerar”, vilket bland annat innebär att krisorganisation, krisplaner och liknande behöver ses över regelbundet. Det betyder också att såväl krisövningar och krishanteringar behöver utvärderas i syfte att ständigt förbättra krisberedskapen och förmågan att hantera kriser i organisationen.
I 6 § skriver man vidare: ” Arbetsgivare ska se till att chefer och arbetsledare har tillräckliga kunskaper om krisstöd för att de ska kunna planera och organisera krisstödet på ett lämpligt sätt.” Det är inte ovanligt att sådan kunskap saknas i organisationen, men det är inte heller ovanligt att ansvariga har mer eller mindre löst grundade uppfattningar och åsikter om hur krisstöd ska organiseras, vilka insatser som är lämpliga, och så vidare, utan att dessa uppfattningar är förankrade i aktuell forskning. Om sådana kunskaper saknas kan det vara en god idé att ta hjälp utifrån både för att höja kunskapsnivån och för att få hjälp med att bedöma hur krisstöd bäst organiseras i den aktuella organisationen.
AFS 2023:2, kapitel 5, Om våld och hot om våld
Detta kapitel behandlar främst förebyggande arbete med att
exempelvis höja riskmedvetenheten, förbättra rutiner, utbilda i självförsvar, och
så vidare. I 5 § anges att ” Arbetsgivaren ska se till att arbetsplatser
placeras, utformas och utrustas så att risken för våld eller hot om våld så
långt som det är möjligt förebyggs.”
I 4 § pekas på betydelsen av behovet av handledning från personer
som har relevant kompetens: ” Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna får
särskilt stöd och handledning vid arbete där det finns risk för återkommande
våld eller hot om våld.”
Men även konsekvenserna av hot och våld behandlas. I 6 §
skriver man: ” Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna har möjlighet att
snabbt få hjälp, om det uppstår en situation med våld eller hot om våld.”
Navigera
Navigera
Vi hjälper dig med krishantering
Välkommen att kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa din arbetsplats med krishantering.